Mange ønsker å male over gammel tapet, dette går som regel veldig fint. Man har mange forskjellige tapet å ta hensyn til, men hovedaktørene her er vinyltapet, papirtapet og fibertapet.

Vinyltapet

Vinyltapet inneholder et mykning-stoff som kan provosere frem en kjemisk reaksjon når maling påføres. I praksis betyr dette at malingen etter en tid kan oppleves som litt klissete. Det går som regel helt fint, men du bør være oppmerksom på at det KAN skje.

Papirtapet/Fibertapet

Det går veldig fint å male tekstiltapetet, men malingen vil uansett gjøre overflaten hard. Før du setter i gang, gjør et prøveoppstrøk. Slipper tapetet mange tråder egner den seg ikke til overmaling.

Slik går du frem

1. Før du maler må tapetskjøtene sjekkes. Der det spriker må det limes med et godt lim, som er egnet for den typen tapet det gjelder.

2. Papir-/ bertapet må pusses over.

3. Vask og skyll deretter godt. Fett og støv gir nemlig dårlig vedheheft for maling.

4. Grunn veggen med en vannbasert he grunn. For å unngå mørke sprekker mellom lister og vegg, kan det være lurt å fuge med en akrylfugemasse.

5. Til slutt kan du male to toppstrøk med akrylmaling, helst med en glans under 20. Med altfor blank maling har vinylvegger en tendens til å se litt ”plastikk” ut.

Infoskriv Male over Tapet